Om Ariel

ARIEL - EN FASCINERANDE KOMBINATION AV HISTORIA OCH NUTID

Ariel är ett traditionsrikt segelfartyg. Hon är byggd 1917 i Molde i Norge och är drivs numera som skolsegelfartyg. Det innebär att vi är måna om att dela med oss av våra kunskaper i att segla Ariel på traditionellt sätt och försöker bevara livet ombord så som det var under segelfartygens storhetstid. För att följa dagens regelverk och fungera praktiskt har Ariel dock uppdaterats med modern utrustning såsom elgenerator, navigationsutrustning, komplett restaurangkök m.m.


Ariel är ca 22 meter lång och har två master; en stormast och en mesanmast. På dessa master kan vi sätta upp till 7 segel och att bärga och sätta segel sker helt för hand. Det är ett tungt jobb om man är få, men hjälps man åt och har rätt teknik är det lättare och går fortare än man kan ana.


Ombord på Ariel är vi allt som oftast uppe på däck, men vi har även en mysig salong (som är det forna lastrummet) som är vårt gemensamma sovrum och vardagsrum. Under seglingar med övernattning har alla i gästbesättningen varsin bädd här, men det finns också ett stort salongsbord i massiv ek där man kan äta om det är dåligt väder eller mysa kring i fotogenlampornas sken på kvällen. På däck finns ett däckshus med vanlig vattentoalett samt dusch med kallt och varmt vatten. Här finns också skepparhytten samt ingång till fartygets kök, som på sjömansspråk kallas byssan. 


Eftersom Ariel är ett segelfartyg är tillgången på elektrisk ström begränsad. Vid behov (minst några gånger per dygn) startar vi dock elgeneratorn vilket innebär att det finns möjlighet att ladda mobiltelefoner, digitalkameror m.m.


Med på Ariel följer alltid en kunnig besättning som består av skeppare, en eller flera styrmän, matroser och vår duktiga kock. Under seglingarna berättar vi om seglingens principer, olika skeppsdetaljers namn och funktion, hur man navigerar med mera. Undrar ni något är ni självklart välkomna att fråga!